Orient » Életutak » Gonda Károly

Gonda Károly

1889. JÚNIUS 22., GYÖNGYÖS
1969. ÁPRILIS 1. LAKEWOOD, NEW JERSEY Jeruzsálemi kereszt

SANGHAJI ÉVEK: 1920–1949

ÉPÍTÉSZ

Orient » Életutak » Gonda Károly

Gonda Károly

ÉPÍTÉSZ

1889. JÚNIUS 22., GYÖNGYÖS
1969. ÁRPILIS 1. LAKEWOOD, NEW JERSEY Jeruzsálemi kereszt

SANGHAJI ÉVEK: 1920–1949

Életútja

SZERZŐ: DR. SALÁT GERGELY SINOLÓGUS, BALDAVÁRI ESZTER MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ

Gonda Károly (ismertebb angolos nevén Charles Henry Gonda, eredeti nevén Goldstein Karol) Gyöngyösön született egy izraelita magyar kereskedő család második gyerekeként. Gyöngyösön vagy Szikszón kezdte meg tanulmányait, de mivel a családja – valószínűleg édesapja korai halála miatt – Bécsbe költözött, középfokú iskoláit az ottani Reáltanodában fejezte be. Goldstein Karol nevét 1902-ben változtatták Gonda Károlyra. 1908-ba beiratkozott a Bécsi Műszaki Főiskola Építőmérnöki Karára, de 1914-ben tanulmányait megszakította, ezután a párizsi École des Beaux-Arts-on, majd Londonban tanult. Párizsba ment, ahol feltehetően az École des Beaux-Arts-on szerzett diplomát, majd Londonban is dolgozott.

Gonda Károly
TOVÁBB

Az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia katonájaként teljesített katonai szolgálatot. A bécsi Hadtörténeti Levéltár szerint a 309. számú gyalogezreddel került orosz hadifogságba Nikolszk-Usszurijszkben. A Magyar Királyi Budapesti 1. Honvéd huszárezred története 1869-1918 című könyvben olvashatjuk nevét, ahol a belföldi legénységi kitüntetések között 1917-ben II. osztályú ezüst vitézségi éremmel ismerték el szolgálatait. Az orosz hadifogság ideje alatt ismerkedett meg későbbi feleségével, egy neves orosz építész, Nyikolaj Dimitrijev lányával, Jevdokijával, aki a több nyelvet beszélő, művelt Gondát felfogadta első házasságából született két gyereke magántanítójának. Ahogy nevelt fia írja megemlékezésében: „A hadifoglyok többsége osztrák és magyar volt. Anyja talált egy fiatal hivatalnokot a fogolytáborban, aki építész volt és Franciaországban és Angliában tanult. Mindkét nyelven jól beszélt. Az oktató Charles H. Gonda osztrák egyenruhát viselt. Ledöbbentünk, milyen jól beszélt oroszul, amit a fogság alatt tanult meg.”

A kapcsolatból szerelem lett, 1918-ban Gonda Károly és Jevdokija megházasodott. Az oroszországi forradalom és polgárháború elől a család 1919-ben Sanghajba menekült, s Gonda ott vált neves építésszé. Először a brit Probst, Hanbury & Co. építészirodánál helyezkedett el, majd 1928-ban saját irodát nyitott. Csaknem három évtizeden keresztül tervezett épületeket a távol-keleti metropoliszban. A második világháborús japán megszállás és az azt követő kínai polgárháború alatt is Sanghajban marad, végül 1949-ben, a kommunista hatalomátvétel miatt volt kénytelen elhagyni Kínát. A család az Egyesült Államokba költözött, ahol New Yorkban, majd Lakewoodban (New Jersey) telepedtek meg. Mai ismereteink szerint az idős Gonda Amerikában már nem folytatott tervezői tevékenységet, a család az egykori sanghaji építész festményeinek eladásából élt. Művei néha ma is felbukkannak aukciókon.

ÉPÍTÉSZETE

Az eddigi kutatások szerint Gonda Károly, aki leginkább üzletházakra, középületekre szakosodott, több mint negyven épületet tervezett Sanghajban, ezekből tíz maradt fenn. Feltételezhető, hogy más kínai városokban is állnak vagy álltak Gonda-épületek. Ma is használatban lévő sanghaji munkái egytől egyig fontos, reprezentatív épületek a város központjában. Ő tervezte Sanghaj világhírű folyóparti sétányának, a Bundnak a legutoljára felépült épületét, a Bank of Communications székházát. Szintén tervezett épületet Kína talán leghíresebb utcájában, a Nanking sugárúton, az itteni Sun Sun (Xinxin) áruház a négy egymással versengő sanghaji bevásárlóközpont egyikeként a városi élet csomópontjává vált, s ma is népszerű élelmiszer-áruházként szolgál.

Gonda több filmszínházat is tervezett, számos funkcionális újítással, a Capital Filmszínház felett például irodaház működött, a Cathay mozi felett pedig szálloda. A Cathay ma is moziként működik, ahogy az Ever Bright is. Ezek mellett Gonda tervezte a sanghaji zsidó iskolát, a the Bank of East Asia épületét, és még néhány mozit és áruházat. Gonda a modernizmus feltétlen híve volt, a korabeli helyi sajtóban „ultramodernként” jellemezték. Ennek megfelelően a funkciót tartotta szem előtt, a díszítésekkel rendkívül visszafogottan bánt, azonban historizáló és art deco elemeket is megfigyelhetünk épületein.

Gonda Károly műveit számos alkalommal bemutatta a kínai napisajtó. 1929-ben a Shanghai Sunday Times hasábjain jelent meg művészeti hitvallása ADNOG álnéven – vezetéknevének megfordításával -, amelyben a historizmus-ellenesség és a technikai fejlődés tükröződik: „Mi a gépek korában élünk. Rendelkezésünkre áll a repülőgép, amely a levegőbe emelkedik, a földi közlekedést is géppel, az autóval oldjuk meg, elektromos tűzhelyen, tehát géppel főzünk, és lakni is gépesített lakásban lakunk. Sohasem fordult elő, hogy valaki olasz reneszánsz stílusú gépkocsit rendelt volna az autókereskedőtől. …Modern korunk embere nem veszi észre, milyen nevetséges az a bubifrizurás, fiúsan sovány, rövid szoknyás hölgy, aki lakása XIV. Lajos stílusában berendezett szalonjában koktélt kever egy napbarnított, sportos úriembernek, aki térdnadrágot visel és tweed zakót a kockás pulóvere fölött.”

Ehhez tartotta is magát, s építészeti hitvallásának megfelelően számos újítás kötődött nevéhez: a Capital Filmszínház az első klimatizált mozi volt Sanghajban, s az ezer férőhelyes moziteremben nem voltak oszlopok, ami miatt a városi építési szabványokat is módosítani kellett. A Cathay Moziba maga Gonda tervezett állítható háttámlájú székeket, külön karfával, hogy ne kelljen osztozni a szomszédokkal. A Sun Sun Áruházban húsz fős liftek szállították a vevőket, a legfelső emeleten üvegfalú rádióstúdió működött, az épület tetején pedig rádióadó torony magasodott. Ezeknek a modern megoldásoknak annak idején az egész város a csodájára várt.

Az 1930-as években Komor János is említést tett az építészről: „Gonda építette többek közt a gyönyörű Capitol Theatre mozgó fényképszínházat, az új zsidó iskolát és a Bank of China épületét.”

 

GONDA KÁROLY KÍNAI ÉVEI

Gonda Károly kínai évei

VIDEÓARCHÍVUM

Alapvető szakirodalom, források
A fotók forrásai
  • Baldavári Eszter 2019.
  • Gonda – Sanghaj ultramodern magyar építésze, 2019
  • octogon.hu
  • wikipedia